«Αυτή είναι η δική μου ιστορία»

Αυτή τη φορά η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρή μας ενέπνευσαν μέσα από το έργο τους, ωθώντας τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το δημιουργικό τους εαυτό, καθώς κλήθηκαν να γράψουν (και να εικονογραφήσουν) μία ιστορία με πρωταγωνιστές τα ίδια.
Αφού καθίσαμε όλοι μαζί σε κύκλο, άρχισε να ρίχνει το κάθε παιδί με τη σειρά του το «ζάρι των τυχαίων ερωτήσεων», και να απαντάει στην ερώτηση που του τύχαινε, με σκοπό να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Έπειτα, συζητήσαμε κάποια αποσπάσματα από δύο βιβλία των δύο μεγάλων συγγραφέων, τα οποία στη συνέχεια έγιναν η αφορμή για να διερευνήσουμε ερωτήματα όπως: «που χρησιμεύει / βοηθάει η γραφή», «γιατί μπορεί να νιώθει κάποιος την ανάγκη να γράψει μία ιστορία ή ένα ποίημα;» κ.α.
Όλα αυτά λειτούργησαν ως μία εισαγωγή, ώστε τα παιδιά να μπουν αμέσως μετά στη διαδικασία να γράψουν για «κάποιες καλοκαιρινές διακοπές που έζησαν ή που θα ήθελαν να ζήσουν»,  κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στα πρόσωπα, το χρόνο, τον τόπο και το κυρίαρχο συναίσθημα που αφορούσε την ιστορία τους. Την εικονογραφημένη ιστορία τους αποτύπωσε κάθε παιδί, όπως ήθελε, στο δικό του χρωματιστό βιβλιαράκι-ακορντεόν. Αξιοσημείωτη είναι η πρόκληση των μικρών μας φίλων, να συμπεριλάβουν με κάποιο τρόπο στην ιστορία ένα αντικείμενο ή ένα μέρος που θα τύχαιναν, τραβώντας μία εικονίτσα από ένα κουτί.
Είναι μεγάλη μας χαρά που οι εντυπώσεις των παιδιών στο τέλος της δράσης ήταν θετικές!          Το γεγονός αυτό αποτελεί αισιόδοξο σημάδι, ότι η δημιουργική γραφή δύναται να απελευθερώσει τη φαντασία και την ψυχή των παιδιών μας, που μέσα από τις ιστορίες τους έχουν να μας πουν και να μας αποκαλύψουν πολλά!

Θερμές ευχαριστίες στην εμψυχώτρια, Χρυσή Τσικαλά φιλόλογο, καθώς και τις εθελόντριες, Μαρία Τσαγκαράκη  και Γιασεμή Παπαδογιάννη.

Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Leave A Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο