Δράσεις Δημιουργικής Γραφής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Παραδοσιακοί χοροί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Τη Δευτέρα 18-09 και 25-09, η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Κατερίνα Πανδή θα προσφέρει για τους μικρούς μας φίλους και ενήλικες, τρία μαθήματα παραδοσιακών χορών στον αγαπημένο της χώρο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Η κ. Κατερίνα Πανδή έχει εξειδίκευση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, πανεπιστημιακού επιπέδου, με σεμινάρια και βαθιά γνώση του χορευτικού ύφους κάθε περιοχής. Η αγάπη της για τα παιδιά και η αξία που δίνει στη χορευτική παιδεία και τις προεκτάσεις της, την ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής το «Ένας χορός ένα παραμύθι», που απευθύνεται σε ηλικίες 4-8 ετών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη χορευτική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Από το 1997 έχει διδάξει σε πολλές χορευτικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους και έχει συμμετάσχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ χορού εντός και εκτός Ελλάδας. Παρέχει σεμινάρια σε χορευτικές ομάδες που θέλουν να δουλέψουν πάνω σε χορούς από άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο.

Στο Ρέθυμνο διατηρεί την ομάδα παραδοσιακού χορού Τερψιχόρη με έδρα το σύλλογο Tribu, πίσω από το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

• 18-09-23: ηλικίες 4-8 χρόνων. Ώρα: 17:00-18:00 , Ένας χορός ένα παραμύθι
• 18-09-23: ηλικίες 8-12χρόνων. Ώρα: 18:00-19:00, Παραδοσιακοί χοροί (Πόντος, Επτάνησα)
• 25-09-23: έφηβοι & ενήλικες. Ώρα: 20:00-21:00, Tammouriatta (χορός Κάτω Ιταλίας)

Όριο συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα: 20 άτομα.
Για την κράτηση θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 28310 29215 ή 28310 21246 (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Picture

Νέος κύκλος δράσεων Δημιουργικής Γραφής στη
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη ιδιαίτερη εμπειρία μας και το συχνό ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται για το συγκεκριμένο πεδίο, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο νέο κύκλο δράσεων Δημιουργικής Γραφής, τεσσάρων εβδομάδων/συναντήσεων που θα ξεκινήσει από τις 7 Σεπτέμβρη.

Μέσα σε μία καθημερινότητα τυποποίησης και αέναης επανάληψης, σχολικών υποχρεώσεων και ενίοτε ασφυκτικού προγράμματος, ας δώσουμε στα παιδιά μια νότα δημιουργικότητας ώστε να ντύσουν τη φαντασία τους και να ανιχνεύσουν τις πολύτιμες ιδέες που φωλιάζουν μέσα τους∙ ας τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι κάθε ιδέα που ανθίζει στο μυαλό μας, υπάρχει για να ειπωθεί, να μετουσιωθεί σε ζωγραφιά, στίχο ή και μουσική.

Ο εν λόγω κύκλος δράσεων απευθύνεται σε παιδιά δ΄- στ΄ δημοτικού ενώ οι συναντήσεις θα διεξάγονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης, κάθε Πέμπτη το απόγευμα στις 18:00.

Για δήλωση συμμετοχής και στις τέσσερις συναντήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, στο 28310 29215 ή 28310 21246.
Όριο συμμετεχόντων: 8 παιδιά δ΄- στ΄ δημοτικού
Σύνολο δράσεων: 4 συναντήσεις
ΕΝΑΡΞΗ: Πέμπτη 07/09/23
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ: Τσικαλά Χρυσή, Φιλόλογος
Σημείωση: Για την κράτηση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Picture
Picture

Ωράριο λειτουργίας

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Έναρξη καλοκαιρινής εκστρατείας 2023
Με χαρά σας ανακοινώνουμε την επίσημη έναρξη της φετινής «Καλοκαιρινής Εκστρατείας» στη Βιβλιοθήκη μας, η οποία φέρει τα εχέγγυα για μια όμορφη και ελπιδοφόρα εκπαιδευτική διαδικασία που θα ωφελήσει πολυσχιδώς τους μικρούς μας φίλους.

Picture

​Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη μας

Άλλη μία σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε, και μαζί με αυτή έλαβαν τέλος και οι επισκέψεις των σχολείων στη Βιβλιοθήκη μας, οι οποίες τη γέμιζαν με ζωή, χαρά και αθωότητα όλον αυτόν τον καιρό.

Το σχολικό έτος 2022-2023, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου υποδέχτηκε στο χώρο της 70 επισκέψεις σχολείων. Πιο συγκεκριμένα: 34 τμήματα δημοτικών σχολείων, 18 τμήματα νηπιαγωγείων, 5 τμήματα γυμνασίου, 4 τμήματα λυκείου, 2 τμήματα του ΕΝΕΛΓΥΛ, το ΕΕΕΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, το σχολείο 2ης ευκαιρίας, το εσπερινό γυμνάσιο, το τμήμα βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ, 2 παιδικοί σταθμοί και 1 ΚΔΑΠ.

Συνολικά, πάνω από 1500 παιδιά με τη συνοδεία (περισσότερων από 120) εκπαιδευτικών, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον «κρυμμένο θησαυρό» της Βιβλιοθήκης και να εξερευνήσουν αυτόν το μαγικό κόσμο του βιβλίου που ανοιγόταν μπροστά τους. Τα χαμόγελα, οι ερωτήσεις και ο θαυμασμός των μικρών μας φίλων κατέκλυσαν το χώρο πολλάκις, θυμίζοντάς μας πως υπάρχει ακόμα ελπίδα αλλά και αρκετό ενδιαφέρον για εκείνη την ξεχασμένη και για κάποιους παρωχημένη, αλλά πάντα πολύτιμη και διαχρονική πηγή γνώσης: το βιβλίο!

Μέσα σε μια καθημερινότητα η οποία μοιραία έχει συνδέσει άρρηκτα τη ζωή των παιδιών μας με την τεχνολογία και τις ανέσεις της, απομακρύνοντάς τα απ’ τα βιβλία, ας τα μυήσουμε στον κόσμο της αναζήτησης και της δημιουργικής ανάγνωσης μέσω ενός δρόμου που ασπάζεται την εξέλιξη και προσαρμόζεται σε αυτήν, αλλά δεν ξεχνά την παράδοση και την αξία της.

Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που με τη συνεργασία τους σκόρπισαν αισιοδοξία στο χώρο μας, και ελπίζουμε η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει για πολλά σχολεία ακόμα, έναν απαραίτητο προορισμό εκπαιδευτικών εκδρομών.
Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση τη νέα σχολική χρονιά!

Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Picture

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ενημερώνει τους αναγνώστες της πως την Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) 16 Φεβρουαρίου το απόγευμα θα παραμείνει κλειστή

Καλές Απόκριες


Δράσεις Δημιουργικής Γραφής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Η δημιουργικότητα είναι ένα χάρισμα που εν δυνάμει κατέχει ο άνθρωπος, από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή του. Χρειάζονται, ωστόσο, τα σωστά ερεθίσματα για να ξεδιπλώσει όλη του τη φαντασία και να επιστρατεύσει την ευρηματική του φύση, ώστε να ανακαλύψει στη συνέχεια το θαυμαστό μικρόκοσμο που βρίσκεται μέσα του.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, για άλλη μία φορά εκφράζει και αποδεικνύει τη μέριμνά της για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και προάγει την δημιουργικότητά τους, οργανώνοντας, τον ερχόμενο Μάρτιο, δράσεις τόσο ψυχαγωγικού, όσο και εκπαιδευτικού περιεχομένου για εκείνα.
Μέσα απ’ τις δράσεις αυτές, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της Δημιουργικής Γραφής εξερευνώντας τα απάτητα, ακόμα, σοκάκια της φαντασίας τους, και να μοιραστούν τη χαρά της επινοητικότητας. Επιπλέον, μέσα από τη συνεργασία αλλά και τη μοναδικότητα του καθενός, θα μας χαρίσουν πρωτότυπες συγγραφικές δημιουργίες, συνδυάζοντας την αλήθεια με το σουρεαλισμό, όπως μόνο εκείνα ξέρουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο